Brskovo  
 


Brskovo se nalazi u sjeveroistocnom dijelu Crne Gore, u blizini Mojkovca. Brskovom se naziva citav kompleks manjih lokaliteta, danas zaraslih u gustu šumu i korov, izmedu Tarinih pritoka, Rudnice i Bjelojevica rijeke.

Brskovo se prvi put pominje u povelji kraja Stefana Prvovjencanog Dubrovcanima o trgovini, izmedu 1219. i 1228. godine.

Latinski se zvao Brescoa , i bio je središte jedne župe. Mnogo pohadan od kotorskih i dubrovackih trgovaca, ovaj trg s rudnicima srebra, kovnicom, kao i s jednom Bogorodicnom crkvom pod upravom dominikanaca iz Dubrovnika, bio je oko 1280. godine u punom cvjetanju, ali od 1350. godine potpuno opao. Brskovo kao rudnik osnovali su Sasi koji su tu bili naseljeni. Imali su svog kneza i katolicke sveštenike. U vrijeme najveceg procvata Brskova u njemu je bila carina, dubrovacka kolonija, a tu je stanovao i dubrovacki konzul. Kovan je i novac «Grossi de Brescova» . Turci su ga zauzeli 1399, a prema Dubrovcanima, 1433. je Brskovo napušteno mjesto.

Na citavoj teritoriji u unutrašnjosti današnje Crne Gore, Brskovo je bilo jedino privredno središte koje se po svom znacaju može porediti sa gradovima u primorju. Toliku vrijednost proizvodnje i prihode koje je ono donosilo nije imala ni vecina primorskih gradova.

Na dominantnom mjestu nalaze se ostaci utvrdenja – Gradina – grad kojim je kontrolisana bliža i dalja okolina.