Stabna  
 


Utvrdjenje Stabna nalazi se u Pivskoj župi, oko 7 km zapadno od Plužina.

U izvorima se izgleda ne pominje ako to nije Novi u Pivi (župi) koji se javlja u poznatoj povelji iz 1444. godine. U svakom slucaju pripadao je Hercegu Stjepanu jer se nalazi nedaleko od Hercegovog glavnog grada Sokola, u centru njegovih zemalja. I predanje vezuje grad, kao i druga neka mjesta u okolini (vinogradi, crkvište) za Hercega.

Ostaci grada leže na vrhu vrlo strmog vrha iznad rjecice Vrbnice. Najvecim dijelom obrasli su. Zidovi su dosta ruinirani, na nekim djelovima i potpuno nestali. Južna strana grada, na kojoj su strane vrlo strme, skoro vertikalne izgleda da nije imala zidove, jer nisu bili potrebni. Sama stijena je djelimicno prirodno, a djelimicno ljudskom rukom tako oblikovana da posluži kao zaklon, odnosno kao ograda prema ponoru, jer je malo vjerovatno da je iko mogao sa te strane da napada grad. Oblik utvrdjenja je proizašao dobrim dijelom iz oblika terena. Najveci dio unutrašnjosti grada je stjenovit i nepogodan za gradnju.

Izvanredan položaj, sa koga se kontrolišu dvije doline, i nepristupacnost stjenovite gromade cinili su ovaj grad vrlo dobrim, skoro neosvojivim uporištem, kako u vrijeme hladnog, tako i prvog vatrenog oružja.